В днешната си реч президентът Румен Радев говори за националната сигурност,

...
В днешната си реч президентът Румен Радев говори за националната сигурност,
Коментари Харесай

Георги Лозанов изненадан – президентът говори за национална сигурност, а пропуска да спомене НАТО


„ В днешната си тирада президентът Румен Радев приказва за националната сигурност, само че нито един път не загатна НАТО. “ Това означи пред БНР доцент Георги Лозанов – учител във Факултета по публицистика в Софийския университет.

Една моя изненада – слушах речта на президента във връзка Гергьовден. Той приказва за националната сигурност. За това, че България има потребност да отбрани своята национална сигурност, само че нито един път не загатна НАТО. Все едно не сме НАТО-вска страна. Бях доста сюрпризиран, тъй като в последна сметка основата на нашата национална сигурност сега е тази групова сигурност, която НАТО обезпечава. Иначе кой знае по какъв метод в този момент още веднъж щяхме да сме под мощно руско въздействие, нещо като Беларус. Не е неприятно в този ден, с изключение на за нашата войска, да поговорим и за нашите сътрудници, на които прекалено много разчитаме “, изясни той в изявление за националното радио.

Очевидно има хибридна война, акцентира доцент Лозанов. „ Тя е агитация + корупция, която върви от Изток на Запад. Тя има за цел по един или различен метод да промени прозападната ориентировка на българското общество (и освен на българското), като сътвори подправени тайни теории. Така че Западът, западният свят, демократичната народна власт, да се окаже неприятният избор, а някогашната ни просъветска ориентировка да се окаже същинската национална вероятност пред България. За страдание, много огромни жертви на равнище схващане взима тази агитация “.

Георги Лозанов се надява обичайна публицистика да не е изгубила борбата против обществените мрежи:

Битката продължава и се надявам, че ще има поврат. В момента през обществените мрежи върви главната офанзива против публичното схващане. Журналистиката повече или по-малко е във фонова позиция, вместо да е противоположното. Създаде се настройка, че надали не обществените мрежи са медии. Това не е по този начин, тъй като с цел да са медии, би трябвало да има публицистична отговорност, а там няма такава. “

По думите му е доста мъчно всичко това да бъде контролирано и овладяно. Шансът е с връщането на престижа на качествената публицистика, безапелационен е той. И е доволен от изкачването ни в класацията на „ Репортери без граници “:

„ Една от аргументите да стоим ниско в класацията, е обвързаността и въздействието на властта върху медиите. В последните 2-3 години, защото властта няма ясна комбинация, тя е много несигурна, сменяща се. Не е ясно кой е на власт, по тази причина медиите някак по случайност са в много по-свободна позиция. Много е значимо това да се резервира и да се трансформира в наклонност. “

Според доцент Лозанов живеем в обстановка на постистина: „ Постистината е такава операция върху съзнанието, че ти започваш да приемаш нещо за собствен избор, което е против твоя интерес. И след това си отчаян от това, което самичък си избрал “.

За Георги Лозанов главният въпрос е дали медиите извършват критическата си функционалност във връзка с властта – да слагат представителите на властта в дискомфорт и да ги подлагат на рецензия. „ Когато някой политик се съпротивлява против това и стартира да чете присъди на медиите, да им размахва пръст, явно, че му липсват задоволително демократични качества “.

За още забавни вести, изявленията, разбори и мнения харесайте!
Източник: debati.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР